Materialele pentru termoizolare de casa ca mijloc de reducere a costurilor la încălzire în Moldova

termoizolare de casa moldovaOdată cu venirea frigurilor, scade temperatura și în încăperi. În această perioadă sunt deseori conectate încălzitoare suplimentare, care să contribuie la menținerea unei temperaturi confortabile în cameră. În același timp practic nu se ține cont de cantitatea de căldură pierdută în zadar.

  

Conform statisticilor, în jur de 35% din căldura dintr-o încăpere iese prin pereți, 25% - prin ferestre și uși, până la 25% iese prin tavan, și aproximativ 15% - prin podea. Ce sens are să încălzim strada? Într-adevăr, este cazul să ne gândim la o izolare termică a casei, pentru a nu arunca banii în vânt.

 

Izolarea termică a casei trebuie să se facă în totalitate – de la podea până la tavan și acoperiș. Există variante de izolare termică atât interioară, cât și exterioară. Bineînțeles că înainte de asta trebuie să fie alese cu grijă materialele pentru izolare termică. Faptul că există un număr mare de producători nu înseamnă că poți folosi orice materiale și în orice combinație. O astfel de „universalitate” poate doar să facă și mai proastă situația la capitolul izolare termică a casei, reducând în același timp și durata de exploatare.

 

TERMOIZOLARE INTERIOARĂ A CASEI

Izolația interioară reprezintă, de obicei, o preocupare la etapa de construcție a casei. Esența acesteia constă în faptul că între pereții interiori și exteriori ai clădirii în construcție este plasat materialul izolant, care poate fi polistiren extrudat, vată minerală sau vată de sticlă. Grosimea stratului izolant este unul dintre principalii parametri care influențează menținerea căldurii în încăpere. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm de faptul că o izolație interioară excesivă a încăperii reduce dimensiunile acesteia. În general, aceasta este o metodă destul de rapidă și economică de izolare termică, în cazul în care este folosită la etapa de construcție.

 

TERMOIZOLARE EXTERIOARĂ A CASEI

Izolația exterioară este mai populară decât precedenta, întrucât se poate face atât la etapa de construcție, cât și în procesul exploatării. În acest caz materialele pentru izolare termică sunt aplicate pe partea exterioară a peretelui. Date fiind unele aspecte tehnice, montarea materialelor termoizolatoare este mai bine să se facă în perioada caldă a anului.

 

CE MATERIALE SĂ ALEGI PENTRU IZOLAREA TERMICĂ?

izolarea termica - penopolistirol extrudatPolistirenul extrudat. Din punct de vedere structural polistirenul extrudat este alcătuit din niște granule goale în interior. Aerul din acestea nu circulă, ceea ce conferă materialului bune proprietăți termoizolante. Polistirenul extrudat are un șir de avantaje, printre care:
1) proprietăți termoizolante excelente chiar și pe ger puternic sau în condiții de umiditate crescută;
2) nu absoarbe umezeala;
3) izolație fonică excelentă;
4) inerție la microorganisme;
5) greutate mică;
6) simplitate la montare;
7) durabilitate.
Ca dezavantaj poate fi menționat faptul că polistirenul extrudat se caracterizează prin descompunere în timpul arderii și printr-o impermeabilitate scăzută a vaporilor, de aceea este foarte important să fie respectată tehnologia în procesul montării.

 

izolarea termica - vata mineralaVata minerală. Materialul termoizolant din vată minerală este alcătuit din milioane de fibre, care fixează stratul de aer. În rezultat, o încăpere termoizolată cu vată minerală va fi bine protejată împotriva frigului. Acest material are mai multe calități, printre care merită menționate:

Avantajele:
1) izolația fonică excelentă;
2) izolația termică optimă;
3) rezistență excelentă la foc;
4) difuzivitate scăzută;
5) împiedică răspândirea mucegaiului și ciupercilor;
6) durabilitate.
În procesul montării trebuie
să se aibă grijă ca vata minerală să nu aibă contact cu umezeala. În plus, greutatea comparativ mare a acesteia poate crea tasări, favorizând formarea „găurilor de frig”.

Care trebuie să fie grosimea materialului izolant?
Grosimea necesară a materialului izolant este determinată reieșind din valorile temperaturii în perioada iernii, dar și ținând cont de materialul din care este construită casa. În Moldova, în majoritatea cazurilor se recomandă ca grosimea materialului izolant să constituie cel puțin 80 mm pentru pereți și cel puțin 150 mm pentru acoperiș.